Blog

 

5-11-'16: Flappergirls & 20's styling tips.

Wat zijn flappergirls eigenlijk? In de jaren 20 was er een groep vrouwen die zich gingen afzetten tegen de ongeëmancipeerde stijlen van toen, zoals het korset of het feit dat vrouwen geen broeken droegen. De term Flapper of Flapper-girls verwijst naar deze groep dames. Ze lapten alle regels aan hun laars en rookten sigaretten, droegen hun haar kort, zware make-up, nachtkleding in het openbaar en de typische korte, uitbundige jaren 20 jurken. Ten tijde van de drooglegging gingen ze maar geheime, uitbundige speakeasy feesten waar stiekem alcohol werd geschonken.

Als je je een keer 20's stijl wilt kleden, hoef je niet meteen zo'n spectaculaire jaren 20 flapper jurk aan te schaffen. Neem bijvoorbeeld de ultra feminiene en krachtige stijl van Marlene Dietrich in de film Lili Marlene. Daar droeg zij een heren smoking: een hypervrouwelijke broek met recht pijpen en hoge taille, een wit overhemd en een dunne stijlvolle dasOnze jaren 20 Lili Marlene broek is daarop geïnspireerd. Haal bij de feestwinkel een smal sigarettenpijpje en je look is af! Voordeel van zo'n hoog getailleerde broek is dat het veel vaker kunt dragen. En met haar en make-up kom je ook al ver: op youtube zijn goede tutorials te vinden over hoe je mysterieuze smokey eyes kunt creëren of typische jaren 20 'fingerwaves' in je haren. Met een haarbandje met veren kom je ook al een heel eind.

   

Wat ook goed is om te weten is dat na de beurskrach van 1929 de mode veel ingetogener werd. Toen kwam de typische cloche hoed met lage rand in de mode, die je tot ver over je gezicht kon trekken. En natuurlijk: rode lippenstift! Dit werd vooral tijdens de crisis nog gedragen, omdat het de goedkoopste en meest efficiënte jaren 20 accessoire was om er snel verzorgd en vrouwelijk uit te zien.

Dus, kleine samenvatting over hoe je je snel 20's kunt kleden, ook zonder uitbundige beaded dress:

1. Een elegant herenpak met een dunne stropdas zoals marlene Dietrich Lili Marlene

2. Haar en make-up: Fingerwaves in je haren, smokey eyes en rode lippenstift

3. Accessoires: dun sigarettenpijpje, tangoschoenen, haarbandje, veren, parelkettingen

4. Satijnen nachtkleding, of een kimono met bovengenoemde accessoires

Voor de heren is de mode eigenlijk niet veel veranderd trouwens, die kan gewoon in smoking gekleed gaan ;P.

Kom vooral bij ons langs om wat outfits uit te proberen of voor meer tips :).

Tot snel!

Aisha

 

09-10-'16: Hoe creeer je het klassieke silhouette?


I Love Vintage Styling Tip #1: How to create your classic silhouette ♥ from I Love Vintage on Vimeo.

Of je nou maat XL draagt of maat S, mijn ervaring leert dat je met de juiste kleding een klassiek, vrouwelijk silhouette kunt creëren die je vormen op haar vrouwelijkst doen uitkomen. Ik zal je verklappen wat de trucs en voorbeelden hoe je je vrouwelijke contouren prachtig kunt laten uitkomen.

1. Kies voor een hoge taille.

Combineer een hoog getailleerde broek of rok met een korte top. Onze pencil skirt met een Marina top bijvoorbeeld: door de hoge taille creëer je vanzelf klassieke zandloperfiguur. Want: elke dame heeft immers een taille. Ook als je denkt dat je dat niet hebt! De retromerken die wij verkopen, waaronder ook ons eigen merk Bannou, bieden niet voor niets prachtige stukken aan tot en met maat XXL. Onze vaste klanten weten het al: als je de taille verhoogt naar het punt vlak onder de boezem (daar meestal je smalste punt), dan krijg je met de juiste jurk of broek opeens een wespentaille. Het accent verleggen naar de taille is zo romantisch, tijdloos en vrouwelijk.

Soms krijg ik te horen in de paskamers dat tops te kort zijn. Onlangs hebben we daarom de Dorothy Top - onze jaren 40 top met een officiersmouwtje - 4 cm langer laten maken. Ook onze bestseller van prachtig fijn kant: de 50's lace top Marina, hebben we op jullie verzoek 4 cm langer laten maken. Deze kun je nu met een gerust hart ook dragen op je wat lagere broek (waarover ik hieronder nog wel iets te zeggen heb :P)... 

De reden dat de tops oorspronkelijk hoger was, is omdat alles draait om het klassieke jaren '40 en '50 silhouette waarbij het accent op de taille ligt. De top is gemaakt om te combineren met onze hoge pencil skirts, swing skirts en de jaren '30 Lili Marlene broeken, zodat je de top niet in hoeft te stoppen, hetgeen je silhouette zou verzwaren. Zowel de Dorothy als de Marina top zijn nog steeds kort genoeg om de hoge taille te benadrukken EN beide voldoen nu meer aan jullie wensen. 

 

2. Overdrijf je prachtige vormen / creëer meer ronding.

Naast het accent op de hoge taille leggen kun je ervoor kiezen om, als je bijvoorbeeld een beetje een peer-vormig figuur hebt, je schouders iets aan te zetten met een Kimono mouwtje (zoals bij onze Tokyo pencil dress), of een hoog vestje met een vloeiend cape-je (zoals de Lace Dupont Cardigan).

Of, bij een rechthoekiger lichaamsvorm kun je ervoor kiezen om rondingen te creëren met een hoog getailleerde rok met ruches (zoals de Zola skirt of Zoe dress). Of natuurlijk een schootje, waarvan wij de meest ultieme variant hebben gemaakt bij onze Dovima jurk die nu verkrijgbaar is in onze winkels (en volgende week ook online!). Het is een misverstand dat je door zo'n accent brede heupen zou krijgen. Het gaat immers om het geheel. Jij kijkt in de spiegel misschien alleen naar dat ene lichaamsdeel dat je niet wilt benadrukken, maar als je een outfit met zandloper silhouette aan hebt haalt dat de aandacht juist weg bij dat ene punt en zorg je ervoor dat je in het geheel een slank zandloper silhouette krijgt. De aandacht gaat dan echt naar die taille!

 

Eerlijk is eerlijk: we hebben de tops niet ontworpen om op een lage spijkerbroek te dragen. Ik zal je verklappen: de lage spijkerbroek is volgens mij eigenlijk het meest onvrouwelijke kledingstuk dat er is. Zo'n broek die op je heupen hangt is dan ook oorspronkelijk ontworpen voor... de man. Iedereen kent de hoog getailleerde jaren 20 broeken van Marlene Dietrich. In de die decennia daarop volgenden hield de broek steeds die hoge taille, denk aan de 50's, de bootcuts in de 70's en de hoge tailles van de jaren '80. Totdat in de jaren '90 opeens de Levi's 501 trendy werd. Geen gunst voor het vrouwelijke silhouette als je het mij vraagt... Door de lage broek verlies je de taille en leg je het accent juist op je heupen, vooral als je er een lange trui op draagt. Weg is je mooie silhouette! 

Nee, als iets trendy is betekent dat niet dat het goed doet voor je figuur. Wij gaan voor iedereen op zoek naar die ultieme, klassieke look. Als je bij mij langskomt in de paskamers zal ik het je laten zien.

Dus verleg het accent naar de taille en creëer meer rondingen met de juiste items: alles draait om het vinden van het juiste silhouette!

Hopelijk to snel!

<3, Aisha

 

25-09-'16: Hoe draag ik Mijn vintage stijl kleding zonder dat ik eruit zie alsof ik naar een verkleedfeest ga?

Laat ik beginnen met te zeggen dat ik het heerlijk vind als je eruit ziet alsof je zo uit de tijdmachine bent gekomen. Accessoires, haar, schoenen, als alles klopt qua tijdperk, dan ben je een echte 'vintage-lover'. Het gaat erom dat je de stijl vind waarin jij je goed voelt en dat moedig ik alleen maar aan.
 

Natuurlijk is het voor iedereen anders. Wat ik heel vaak in de kleedkamers van onze boutique hoor: 'Geweldige jurk, en hij staat me fantastisch, maar wanneer of waarheen trek ik dit nou aan?'Als stylist heb ik twee simpele tips om je jaren 20, jaren '50 of jaren '70 jurk hedendaags te stylen:

1. Het klassieke Zwarte Leren Jasje. Elke variant voldoet. Mijn persoonlijke favoriet is mijn roze leren jaren 70 jasje, mijn allereerste vintage kledingstuk dat ik kocht toen ik 13 was. Hij is me nu eigenlijk te klein, maar ik wil eigenlijk zeggen dat jouw favo leren jasje gewoon voldoet. Onze stijl guru, Louise Ebel, ook wel bekend als Miss Pandora laat hier een aantal voorbeelden zien:

9ebf823050977345f36de0ebb5468dd9  2614649a9082336c4e7da328cebcecf7  fb595b59d21d772e3e4e41aa3b926d23

2. Combineer met een paar moderne boots. Zie de foto van Miss Pandora waar ze onze jaren 20 flapper jurk 'Vampire' met hippe enkellaarsjes draagt. In beide foto's is heeft ze de accessoires, haar haren perfect gestijld, alleen de schoenen zijn hedendaags.

 732ef25c77c3b3590147c2dbc51fb0a3   © Pauline Darley -  www.paulinedarley.com

Dus deze twee items helpen je uit de brand. En je hebt ze waarschijnlijk gewoon al in je kast. Zo nee,wat is er leuker dan op het Waterlooplein of de Noordermarkt te gaan speuren naar dat perfecte leren jasje? Mijn hart gaat altijd kloppen van een vintage jacht


Nog meer vragen of tips? In de maanden September en Oktober kun je mij vinden op de zondagen in onze Boutique op de Prinsengracht. Komvooral langs met je jurk en dan laat ik zien wat ik bedoel!

Hopelijk tot dan!

<3, Aisha, jouw vintage stylist.